Om tegningens tre grundsten – del 2

I denne video fortæller jeg dig i dybden om den første vigtige grundsten i tegning.

Om tegningens tre hjørnesten  – del 2

Hej og hjertelig velkommen til Kunst-TV, jeg hedder Ida Andersen Lang.
I dag er vi nået til 2. del af min lille miniserie, hvor jeg fortæller om tegningens tre grundsten.
Sidste gang fortalte jeg at de tre grundsten er form, kontur og lys/skygge.

I dag vil jeg gå lidt mere i dybden med form, som nok er det mest grundlæggende trin i din tegneproces. Det at vænne dig til at se formerne i din omverden, i din tegnemotiver når du ser. Det kan være når du tegner ude i verden, når du tegner noget på afstand eller det kan være du tegner efter foto, noget tæt på, ja det er lige meget hvad du tegner efter. Det som er vigtig at forstå, er at form og med min hånd som eksempel igen, som jeg fortalte i sidste video når vi ser virkeligheden så er alt jo tredimensionelt, men her kigger vi på tingene og skal tegne dem.

Når du ser på en ting, så består den af flader, af former

Når du ser på en ting, så består den af flader, af former, alt det vi har inden i her har en form, som her i min hånd og mine fingre har hver deres aflange form. Når vi tager det længere ud til hovedformen, så vil hele hånden have en form, og hvis du forestiller dig du giver det indeni en gråtone, så kan du udenom lægge streger, det vi kalder kontur. Det er så det næste du gør, og man kan gøre alt muligt, men nu snakker vi om at bygge klassiske, figurative tegninger op helt fra bunden.
På min hånd her er der former og det skal du vænne dig til er helt neutralt at se på indholdet inden i hånden her. Hvis det nu var en mønt, så er der en streg rundt om den runde form indeni. Vi kan også tage mit ur som er rundt, og du kan tegne en streg rundt om som kontur, men indeni er der en hvid skive, en hvid flade som er formen, og på urlænken er der en lille guldfarvet firkantet form, som man kan dække med en farve eller en tone.

Det er vigtigt at du forstår det her i frøform, uanset om det er lange minutiøse tegninger du satser på, der skal være superpræcise og gennemtegnet, eller om du træner i at tegne ting løst op, af hvad du ser omkring dig. Alt hvad du ser og skal tegne, så er det første du skal kigge efter og koncentrere dig om i din proces, det er former. Når du sætter dig og tegner, så er start med at kigge på dine motiver og løselig skitsere formerne.

Det var dagens tips, og jeg vender tilbage med hvad du skal gøre når du har skitseret formerne op.
Det var dagens Kunst-TV, og vi ses til mere tegne-tv. Hav det rigtig godt, hej!

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *